Bijzonder
Brabants

Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo’n 100 bijzondere groenten. Boer Henk: “aan onze producten is niet gerommeld. Ze worden op een verantwoorde manier geteeld, gewoon in de openlucht, in onze Brabantse vollegrond.”

We zien graag met eigen ogen hoe onze authentieke producten tot stand komen. Daarom gingen we langs bij onze teler Bijzonder Brabants in Deurne. Op de tuinderij staan natuurlijke teeltmethoden en smaak voorop. Boer Henk: "Mensen verrassen en laten genieten van bijzondere gezonde, eerlijke groenten. Dat vind ik belangrijk."

Van wethouder naar boer

Tien jaar lang was Henk Kerkers wethouder in Deurne. Maar Henk merkte dat het als wethouder lastig was om verandering te brengen in de traditionele landbouw. Daarom besloot hij in 2014 zijn pak in voor een paar boerenklompen. Hij kocht een boerderij op het Brabantse platteland en begon zijn eigen tuinderij, Bijzonder Brabants.

Van de Brabantse vollegrond

Op anderhalve hectare teelt de voormalig wethouder meer dan honderd bijzondere groenten en kruiden. Henk is zelf opgegroeid op een boerderij. Als kind hielp hij zijn moeder regelmatig in de moestuin en kon hij al enorm genieten van heerlijke verse groenten. Henk: “ik wil ervoor zorgen dat iedereen lekker kan koken met lokale ingrediënten.”

Onvergetelijke groenten

Boer Henk onderscheidt zich met een uniek aanbod van ruim 100 bijzondere groenten, kruiden en bonen. Van de roze Emma aardappel en reuzenkoolrabi tot grote witte ‘boerentenen’ bonen.”Ik teel het liefst groenten die je niet overal tegenkomt. Ik noem het geen vergeten groenten, maar onvergetelijke groenten!” Zijn favoriete gewas? “Lupine. dat is eiwitrijk en bind daarnaast stikstof, waardoor het als groenbemester dient.”

Natuurlijk & kleinschalig

Boer Henk teelt op een zo natuurlijk mogelijk manier zijn groenten, gewoon in de open lucht. Door niet te ploegen houdt hij het bodemleven in stand, zodat een gezonde voedingsbodem voor sterke planten ontstaat. Tussen zijn gewassen heeft hij speciale stroken aangeplant. “Die gebruik ik om de beestjes mee af te leiden. Deze plantjes vinden ze nóg lekkerder dan mijn producten. Zo hou ik ze op een natuurlijke manier weg bij de gewassen.”

“De natuur is hier altijd de baas.”


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge