ONZE BOERDERIJEN

Voor onze productselectie zoeken we zoveel authentieke producten, die we rechtstreeks van de boer halen. De mooiste producten, geproduceerd met oog voor natuur en traditie, in Nederland of elders in Europa. Daarnaast hebben we een aantal eigen boerderijen, waar we producten met de beste smaak ontwikkelen.Boerderij Lindenhoff

Al vier generaties is Boerderij Lindenhoff, gelegen in het pittoreske Baambrugge, in handen van familie Te Voortwis. Ben te Voortwis begon er in 1989 met het produceren en verkopen van ‘vlees met garantie’: kwaliteitsvlees van dieren die op natuurlijke wijze werden grootgebracht.

Hiermee keerde hij zich tegen de oprukkende bio-industrie. In 2008 namen zijn jongste zoon Dirco en diens vrouw Joëlle het stokje over. Sindsdien wonen zij met hun vier kinderen op de boerderij en bouwen ze voort op wat Ben heeft neergezet. Dirco draagt zorg voor de runderen, Joëlle voor de varkens.

Boerderij Lindenhoff is ondertussen flink gegroeid: Waar Dirco en Joëlle begonnen met ongeveer 11 hectare cultuurgrond, telt de boerderij tegenwoordig zo’n 90 hectare kruidenrijk grasland. Daarnaast beheren ze 65 hectare natuurgebied, waar ze runderen houden die het hele jaar buiten staan. Op de boerderij worden vleeskoeien en varkens gehouden van bijzondere rassen, waaronder het Baambrugs Big — een zelf-ontwikkelde kruising van oorspronkelijke varkensrassen —, het Franse Gasconne rund en de Simmentaler. Dirco draagt zorg voor de runderen, Joëlle voor de varkens.

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Voor de runderen maakt zo Dirco weinig mogelijk gebruik van voedergewassen. Het streven is om hier in de toekomst helemaal vanaf te stappen en de dieren enkel nog gras en reststromen te voeren. Daarnaast is er veel aandacht voor biodiversiteit en bodemgezondheid. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen op het land. Dirco en Joëlle omschrijven hun bedrijfsvoering echter niet als natuur-inclusieve landbouw; ze zien de natuur namelijk als uitgangspunt en leidraad, niet slechts als iets waar rekening mee moet worden gehouden. Ze hebben het daarom liever over landbouw-inclusieve natuur, waarbij de nadruk net anders ligt: in plaats van de natuur zo min mogelijk te belasten, wordt er getracht de natuur zo veel mogelijk te versterken.

Baambrugs Big

Baambrugs Big

Het Baambrugs Big is een zelf-ontwikkelde kruising van oorspronkelijke varkensrassen, in 1992 ontstaan op het erf van de Lindenhoff boerderij. De kruising is sindsdien nog verder verfijnd en loopt vandaag de dag niet alleen op onze eigen boerderij rond, maar daarnaast ook bij een handvol kleinschalige, extensieve en gepassioneerde boeren. De dieren worden met veel zorg grootgebracht in mooie strohokken met een uitloop naar buiten. Zodoende is er genoeg ruimte voor hun natuurlijke gedrag en is het niet nodig om hun staarten en hoektanden te knippen. Om een gezonde groei te ondersteunen wordt er gebruik gemaakt van een uniek voerrecept, speciaal ontwikkeld voor het Baambrugs Big. Voor een varken geldt namelijk als geen ander: wat je erin stopt, krijg je eruit. Het vlees van het Baambrugs Big is varkensvlees zoals dit ooit bedoeld was: van nature smaakvol en donker van kleur, met een dieper marmering en een mooie vetlaag.


Open Tuin

Bij Lindenhoff Open Tuin krijgen mannen en vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmark eigen taken en verantwoordelijkheden in een werkomgeving vol bedrijvigheid en ondernemingslust.

Op de tuin kweken onze medewerkers kwalitatief hoogstaande kruiden en groenten van het seizoen. Om u de beste en mooiste producten te kunnen bieden, beginnen we met aandacht voor de basis: de grond. Een gezonde, vruchtbare grond geeft de meest smaakvolle producten terug. Om dit te bereiken gebruiken we mest van eigen boerderij en compost van eigen plantenresten: waardevolle grondstoffen en hulpstoffen blijven in de kringloop. Met die rijke bodem gaan we aan de slag. We kweken veel verschillende plantenrassen en soorten door elkaar, allemaal EKO en niet chemisch behandeld. Die grote diversiteit in onze tuin helpt een biologisch evenwicht te creëren en ziekte en plagen onder de duim te houden.

Op de aangrenzende boerderij helpen we gasconne kalveren -biggen, -kuikens en lammeren op te groeien tot fitte, gezonde dieren.

Daarnaast hebben wij de verantwoordelijkheid in het beheer van de Gaasperzoom. Dit is een recreatiegebied van Groengebied Amstelland waar wij snoeien, frezen en maaien. Bijzonder feit is dat onze Gasconne runderen dit gebied begrazen onder toeziend oog van een toegewijde groep vrijwilligers.

Het woord ‘maken’ slaat dus niet alleen op concrete producten, ook bij onze medewerkers zijn er dingen ‘in de maak’. Vanuit onze passie voor ontwikkeling en kwaliteit laten wij ook de potentie van onze medewerkers tot bloei komen. Door de uitvoering van duidelijke taken, het dragen van verantwoordelijkheden en onze begeleiding hierbij, trainen we hen in werkinhoudelijke kennis, vaardigheden en sociale competenties.KOCKENGEN: BARON VAN NAGELLHOEVE

In landelijk gebied tussen Kockengen en Haarzuilen ligt de Baron van Nagellhoeve. Een prachtige boerderij uit 1888 die tegenwoordig in het bezit is van Dirco en Joëlle te Voortwis.

Dirco en Joëlle runnen al sinds 2008 samen de Lindenhoff boerderij waar zij onder andere varkens en vleesrunderen houden, maar droomden ervan om daarnaast ook in eigen beheer duurzame zuivel te kunnen ontwikkelen en produceren. In 2014 kochten ze daarom boerderij Baron van Nagellhoeve en startten hier hun natuur-inclusieve melkveehouderij.

Het duurde twee jaar voordat de grond was omgeschakeld naar biologisch, kruidenrijk grasland. De positieve effecten hiervan zien Dirco en Joëlle terug in de kwaliteit van de melk, maar ook in de sterke groei van het aantal weidevogels.

Dirco en Joëlle streven ernaar om zo duurzaam mogelijk te werken. Dat doen zij door de natuur als uitgangspunt te nemen. Zo worden er op het land geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. De koeien leven hoofdzakelijk van gras en worden nauwelijks bijgevoerd. Wanneer de dieren niet in de wei lopen, staan ze in een ruime serrestal met vrijloop en een bodem van stro en vaste mest.

De koeien die op de Baron van Nagellhoeve worden gehouden zijn blaarkoppen, een zeldzaam Hollands runderras dat uit de middeleeuwen stamt. De dieren zijn speciaal geselecteerd op het A2/A2 genenpaar, waardoor zij melk produceren met een specifieke eiwitsamenstelling. Volgens verschillende onderzoeken is deze A2 melk – ook wel ‘oermelk’ genoemd – lichter verteerbaar dan gangbare melk.

Naast de functie van melkveehouderij vervult de Baron van Nagellhoeve ook een belangrijke sociale functie als ‘gemeenschapsboerderij’ (CSA). Er zijn een aantal woningen voor senioren gerealiseerd waar zij zelfstandig wonen en gezamenlijke activiteiten kunnen ondernemen, vanuit de gedachte dat het leven en de reuring op de boerderij positief bijdragen aan hun welzijn.


Contact


Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge