Een steeds zeldzamere manier van boeren
Nederland telt nog maar dertig schaap-melkerijen, waarvan er twaalf ook zelf schapenkaas maken. De Zeekraal heeft als missie de hele keten in eigen beheer te hebben en zichtbaar te maken voor bezoekers. Op eigen terrein houden ze schapen, wordt er gemolken en kaas gemaakt. Buiten de schapenkazen maakt De Zeekraal ook koemelk kazen en kazen met een mix van schapen- en koeienmelk. Deze koemelk wordt geleverd door hun buurman op het eiland die zijn runderen ook laat grazen op het kruidenrijke en zilte landschap van De Zeekraal. En die kruiden, die proef je terug in de melk.
Het Frysk Melkskieppe
Sinds 2004 houdt de familie Bakker het Frysk Melkskieppe. Het Friese Melkschaap is het hoogst melkproductieve schaap ter wereld. Dit schaap is gefokt op melk, vruchtbaarheid en karakter. Zo’n 40 jaar geleden was dit ras bijna uitgestorven, maar in Friesland en Zeeland waren een aantal zeer enthousiaste fokkers die dit ras in stand hebben gehouden. De koeien van de buurman zijn dubbeldoel Fleckkvieh. Dit ras stamt af van het roodbonte Simmentaler rund uit het Alpengebied. De schapen en koeien grazen bijna het gehele jaar rond op de weilanden tussen de waddendijk en de duinen.
Boer en natuur komen samen
Van de 57 hectare land die de familie bezit, is zeker 35% kruidenrijk grasland. Gerben: “Wij boeren samen met de natuur; we kunnen en willen niet anders op deze mooie plek!”. Een deel van het land ligt in buitendijks gebied en in de duinen. Dit land is agrarisch in gebruik en wordt geweid en gemaaid. De laatste jaren wordt er door de familie meer aandacht besteed aan het inzaaien van kruiden. De graslanden worden ingezaaid met o.a. rode en witte klavers, chicorei en weegbree. Door de zilte grond, de biologische bedrijfsvoering en het agrarische natuurbeheer bevat dit weiland veel variatie in gras- en plantensoorten. Deze kruiden geven de melk extra smaak en door de eiwitten die in klaver zitten verbetert de melkproductie.
Oog voor de weidevogel
Er is ook veel aandacht voor de weidevogel. Laurens, de oudste zoon, heeft in samenwerking met De Vogelbescherming scholeksterpalen gemaakt, zodat deze weidevogels boven de grond kunnen broeden. De populariteit van de weidevogels ziet de vogelbescherming dan ook de afgelopen jaren gestaag stijgen. In de weilanden van boerderij De Zeekraal zie je scholeksters, grutto’s en kievieten.
Kazen van boerderij De Zeekraal
Schapen geven minder melk dan koeien, maar door het hogere vetgehalte is er minder schapenmelk nodig om kaas te kunnen maken. De meeste melk bij boerderij De Zeekraal wordt gebruikt voor het maken van schapenkazen. De kazen hebben hun unieke smaak te danken aan het kruidenrijke landschap en de zilte bodem waar het vee graast. De Grijze Duinen kaas heeft een mooie grijze korst en wordt gerijpt in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog op Terschelling.
Lindenhoff Affinage
Drie jaar geleden zijn wij vanuit Lindenhoff gestart met het affineren van Nederlandse kazen. Met onze eigen affinage methode – onder begeleiding van Fromagerie Antony – tillen wij onze Nederlandse kazen naar een hoger niveau. Het eerste resultaat is er: zelf geaffineerde Zilte Duinen. Na een rijping van ruim een jaar is deze koe-schapenkaas nu op zijn hoogtepunt.
Contact
Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je
graag. Maak direct een afspraak.
Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge