Boerderij
De Zeekraal

Maak kennis met boerderij De Zeekraal. Sinds 2004 maakt de familie Bakker mooie schapenkazen. Alles wordt in eigen beheer gedaan en dat is bijzonder.

Aan de oostkant van Terschelling, in Oosterend, staat schapenboerderij De Zeekraal. Gerben en Jolanda Bakker staan aan het roer van dit mooie familiebedrijf samen met hun zonen Laurens en Martijn. Een bedrijf dat onder andere mooie schapenkazen maakt. Waar het bedrijf eerst alleen vleesschapen en vleeskoeien had, besloot de familie in 2002 te starten met melkschapen en over te gaan naar biologisch boeren. In twee jaar tijd is de schuur, waar ’s winters de koeien stonden, in eigen beheer verbouwd tot schaap-melkerij, kaasmakerij, winkel, kaasopslag en bezoekboerderij. In 2004 ontstond het idee om mooie schapenkazen te gaan maken en dit in eigen beheer te doen. We hebben al jaren een intensieve samenwerking met De Zeekraal en daarom brachten wij een bezoek om De Zeekraal vast te leggen.

Een steeds zeldzamere manier van boeren

Nederland telt nog maar dertig schaap-melkerijen, waarvan er twaalf ook zelf schapenkaas maken. De Zeekraal heeft als missie de hele keten in eigen beheer te hebben en zichtbaar te maken voor bezoekers. Op eigen terrein houden ze schapen, wordt er gemolken en kaas gemaakt. Buiten de schapenkazen maakt De Zeekraal ook koemelk kazen en kazen met een mix van schapen- en koeienmelk. Deze koemelk wordt geleverd door hun buurman op het eiland die zijn runderen ook laat grazen op het kruidenrijke en zilte landschap van De Zeekraal. En die kruiden, die proef je terug in de melk. 

Het Frysk Melkskieppe

Sinds 2004 houdt de familie Bakker het Frysk Melkskieppe. Het Friese Melkschaap is het hoogst melkproductieve schaap ter wereld. Dit schaap is gefokt op melk, vruchtbaarheid en karakter. Zo’n 40 jaar geleden was dit ras bijna uitgestorven, maar in Friesland en Zeeland waren een aantal zeer enthousiaste fokkers die dit ras in stand hebben gehouden. De koeien van de buurman zijn dubbeldoel Fleckkvieh. Dit ras stamt af van het roodbonte Simmentaler rund uit het Alpengebied. De schapen en koeien grazen bijna het gehele jaar rond op de weilanden tussen de waddendijk en de duinen. 

Boer en natuur komen samen

Van de 57 hectare land die de familie bezit, is zeker 35% kruidenrijk grasland. Gerben: “Wij boeren samen met de natuur; we kunnen en willen niet anders op deze mooie plek!”. Een deel van het land ligt in buitendijks gebied en in de duinen. Dit land is agrarisch in gebruik en wordt geweid en gemaaid. De laatste jaren wordt er door de familie meer aandacht besteed aan het inzaaien van kruiden. De graslanden worden ingezaaid met o.a. rode en witte klavers, chicorei en weegbree. Door de zilte grond, de biologische bedrijfsvoering en het agrarische natuurbeheer bevat dit weiland veel variatie in gras- en plantensoorten. Deze kruiden geven de melk extra smaak en door de eiwitten die in klaver zitten verbetert de melkproductie.

Oog voor de weidevogel

Er is ook veel aandacht voor de weidevogel. Laurens, de oudste zoon, heeft in samenwerking met De Vogelbescherming scholeksterpalen gemaakt, zodat deze weidevogels boven de grond kunnen broeden. De populariteit van de weidevogels ziet de vogelbescherming dan ook de afgelopen jaren gestaag stijgen. In de weilanden van boerderij De Zeekraal zie je scholeksters, grutto’s en kievieten.

Kazen van boerderij De Zeekraal

Schapen geven minder melk dan koeien, maar door het hogere vetgehalte is er minder schapenmelk nodig om kaas te kunnen maken. De meeste melk bij boerderij De Zeekraal wordt gebruikt voor het maken van schapenkazen. De kazen hebben hun unieke smaak te danken aan het kruidenrijke landschap en de zilte bodem waar het vee graast. De Grijze Duinen kaas heeft een mooie grijze korst en wordt gerijpt in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog op Terschelling.

Lindenhoff Affinage 

Drie jaar geleden zijn wij vanuit Lindenhoff gestart met het affineren van Nederlandse kazen. Met onze eigen affinage methode – onder begeleiding van Fromagerie Antony – tillen wij onze Nederlandse kazen naar een hoger niveau. Het eerste resultaat is er: zelf geaffineerde Zilte Duinen. Na een rijping van ruim een jaar is deze koe-schapenkaas nu op zijn hoogtepunt.


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge