Zachtfruit van
De ring

In Oud-Sabbinge, op ruim 4 hectare Zeeuwse zeeklei, telen Harald en Margreeth een grote variatie aan biologisch-dynamisch zachtfruit.

We zijn op bezoek bij biologisch-dynamisch fruitbedrijf De Ring in het dorp Oud-Sabbinge. Op de Zeeuwse kleigrond telen Harald en Margreeth onder andere kruisbessen, rode bessen, kiwibessen en bramen. Harald: "Dit geen tuinbouwgrond, maar hebben geleerd wat het hier wel doet en wat niet."

Biodynamisch telen

Harald en Margreeth begonnen hun avontuur in de fruitteelt in 1992. Beiden hadden net hun opleiding voor biologisch-dynamische landbouwkunde afgerond aan het Warmonderhof. Samen gingen ze op zoek naar een mooie plek om hun eigen fruitteeltbedrijf te beginnen. Die plek vonden ze in Oud-Sabbinge. De keuze voor biologisch-dynamisch was voor Harald en Margreeth vanzelfsprekend. Ze vinden het belangrijk om de landbouw in haar geheel te benaderen. Een gesloten kringloop is hun ideaalbeeld.

Zeeuwse kleigrond

De grond waar een gewas groeit heeft veel invloed op het eindresultaat. In het gebied rond De Ring is die grond erg compact, met veel mineralen en een hoge zuurgraad. Harald: “In zand kan een wortel overal heen, in klei-achtige grond niet. Gewassen hebben daarom sterke wortels nodig – aardbeien groeien hier bijvoorbeeld niet. Verder betekent het dat een plant in de winter meer tijd nodig heeft, en dus eerder gepland moet worden. Daar staat tegenover dan gewassen van kleigrond langer houdbaar en minder waterig zijn.”

Een vruchtbare bodem

Harald en Margreeth hebben er jarenlang over gedaan om de tuinderij echt vruchtbaar te krijgen. Toen ze het bedrijf van de vorige eigenaar overnamen was het land pas 2 jaar biologisch. Er was nog geen opbouw van organische stof, de grond was enorm compact en het bodemleven was niet in evenwicht. Met veel zorg en liefde bouwden Harald en Margreet de bodemvruchtbaarheid weer op.

De teelt

De Ring heeft 9 percelen, samen goed voor 4 hectare grond. Margreeth: “Wij willen vooral van ons werk blijven genieten; 4 hectare is dan ook meer dan genoeg.” Tussen de percelen in staan rijen bomen, houtwallen en bloemstroken. Die dragen bij aan de biodiversiteit. Pruimen- en appelbomen aan de windkant beschermen de zachtfruit struiken tegen de harde wind aan de kust.

Alle soorten en maten

Op het fruitbedrijf regelt Harald de logistiek, de verkoop en de aanplant van de gewassen. Margreeth coördineert de pluk. In de tuin wordt een enorme variatie aan fruit geteeld, waaronder kruisbessen in alle kleuren, maten en smaken. Daarnaast groeien er ook aalbessen, rode bessen en witte bessen – eigenlijk ook een rode bessensoort –, bramen, mirabelle pruimen en kiwibessen. Verder experimenteren Harald en Margreeth regelmatig met bijzondere rassen, zoals de champagnebes. Margreeth: “we telen eigenlijk vooral wat we zelf leuk vinden om te telen.”


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge