Zilte groenten van
Hans Elenbaas

Maak kennis met Hans Elenbaas en zijn zeegroenten en -wieren. Al meer dan 20 jaar levert hij verse zilte groenten van topkwaliteit, direct van de Zeeuwse kust.

Hans Elenbaas uit Middelburg levert een grote variatie aan wilde en gecultiveerde zeegroenten. Beiden zijn rijk aan gezonde mineralen, vrij van bestrijdingsmiddelen en worden met de hand geoogst of "gesneden". Hans: "machinaal snijden kan bij bepaalde soorten in principe ook, maar dan krijg je een heel ander product.”

Met de paplepel ingegoten

Hans komt uit een familie van zeegroente snijders. Zijn opa sneed in de jaren dertig al wilde zeegroenten, en vanaf zijn elfde ging Hans samen met zijn broer zelf de schorren op, op zoek naar lamsoor en zeekraal. Na zijn middelbare school ging Hans biologie studeren, maar kwam ieder weekend naar huis om zeegroente te gaan snijden. De vele decennia aan vakkennis en ervaring maken Elenbaas toonaangevend op het gebied van kwaliteit.

De Zeeuwse schorren

Zeegroenten zijn van nature te vinden op schorren. De groenten zijn afhankelijk van zeewater, maar anders dan zeewieren kunnen ze er niet tegen om continu onder water te staan. Toch worden ze onder invloed van het getij regelmatig overspoeld. Hans: “bij het snijden heb ik vaak gehad dat ik niet doorhad dat het water op kwam. Dan ging ik net te lang door en dreven uiteindelijk de zakken met zeegroenten weg. Een paar keer ben ik zelfs bijna verzopen.”

Wilde zeegroenten

De zomer is het hoogseizoen voor Nederlandse zeegroente. Dan worden er onder andere wilde lamsoor en schorrekruid gesneden. Zilte groenten zijn veel kwetsbaarder dan andere groenten. Dat maakt de oogst van wilde zeegroenten tot een zorgvuldig werk. Ook het schoonmaken, sorteren en controleren wordt veelal met de hand gedaan.

Versheid en kwaliteit

Na het snijden worden de zeegroenten naar Middelburg gebracht. Daar worden ze drie keer gewassen en vervolgens gekoeld. Versheid is prioriteit. Hans: “Een deel wordt diezelfde avond nog gesorteerd en op transport gezet, en een deel de volgende ochtend. In Frankrijk hebben we ook nog 20 snijders. Daar is het precies hetzelfde verhaal.”

Gecultiveerde zeegroente

Naast het snijden van wilde zeegroenten en -wieren cultiveert Hans ook zijn eigen zeekraal en zeebananen. Daarbij experimenteert hij met nieuwe zilte groenten, zoals ijskruid en zeevenkel. Dat doet hij op verzilte grond; deels in de open lucht en deels in de kas. Hans: “Puur op klei telen werkt niet goed. Daarom voegen wij zand en schelpen toe. Dat maakt de grond luchtiger, maar doet ook echt iets met de smaak.”

In de kinderschoenen

De teelt van zeegroente is complex en staat nog voor een groot gedeelte in de kinderschoenen. Hans: “het op het land verbouwen van zeegroenten gebeurt nog niet zoveel en nog niet zo lang, dus het is veel pionieren. We zijn hier al een aantal jaar mee bezig, maar toch zijn er elk jaar weer nieuwe ideeën, ontdekkingen en leermomenten.”


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge