Bosbessenbedrijf
Noorderbos

Welkom bij Noorderbos, het biologische bosbessenbedrijf van Edo en Maria. Hier worden al sinds 2006 de lekkerste blauwe bessen geteeld.

We zijn op bezoek bij Noorderbos in het Drentse Tiendeveen. Hier verbouwen Edo Biewinga en Maria Buitenkamp op een zo natuurlijk mogelijke wijze hun biologische blauwe bessen. Verspreid over 11 hectare grond telen ze wel 20 verschillende rassen, waarvan acht op grote schaal. Ieder ras heeft zijn eigen smaak en rijpingstijd.

Het begin van noorderbos

Edo en Maria werkten beiden jarenlang op kantoor voordat ze het roer omgooiden en hun eigen bosbessenbedrijf in Drenthe begonnen. Ze namen een voormalig akkerbouwbedrijf over, plantten er ruim 40.000 struikjes en schakelden de grond om naar biologisch. Maria: “in principe staan deze struiken hier sinds we begonnen in 2006. Ieder jaar vallen er een paar uit, maar een gezonde struik kan wel 50 jaar meegaan.”

20 verschillende rassen

Inmiddels verbouwen ze al meer dan 15 jaar met heel veel plezier hun blauwe bessen. Ze telen wel 20 verschillende rassen, die ieder hun eigen smaak hebben en op een verschillend moment rijpen. Zo kunnen ze de hele zomer perfect rijpe bosbessen aanbieden. Hun persoonlijke favoriet is de Brigitta bes, die vanaf eind juli wordt geoogst. Edo: “die groeit erg goed en is heerlijk zoet en zuur van smaak met veel aroma.”

Het hoogseizoen

Het hele jaar wordt er hard gewerkt, gewied en gesnoeid, tot in de zomer eindelijk het bosbessen seizoen losbarst. Het oogstseizoen loopt van eind juni tot eind augustus. Maria: “In die twee maanden werken we eigenlijk dag en nacht.” Wekelijks worden er wel 5000 kilo bessen geoogst. Een deel hiervan wordt machinaal geoogst en ingevroren of verwerkt tot sappen. De rest wordt met de hand geplukt, om optimale kwaliteit en rijpheid te garanderen.

De allerbeste smaak

Het plukken is een zorgvuldig werk: elke tros is namelijk een mix van rijpe en onrijpe vruchten. Uit elk trosje worden alleen de rijpe bessen geplukt. Na de pluk worden de verse bessen gekoeld. Niet alleen om de houdbaarheid te verlengen, maar ook omdat het bijdraagt aan de smaak. Maria: “bessen zijn levend. In de koeling gaan ze extra stofjes aanmaken om zich te wapenen tegen de kou. Daar worden ze extra lekker van.”

"Wat jij eet bepaalt ook hoe je landschap eruit ziet."

Verlengstuk van de natuur

Edo en Maria zorgen niet alleen met liefde voor hun bessenstruiken, maar ook voor het ecosysteem daaromheen. Maria: “Wij zijn als het ware een verlengstuk van het aangrenzende natuurgebied. De natuur uit het bos komt hier ook.” Tussen de struiken in groeit kruidenrijk gras met bloemen waar vlinders, bijen en andere insecten zich tegoed aan doen. Ook zijn er boomsingels en een poel die op natuurlijke wijze worden beheerd. Kunstmest wordt er niet gebruikt, en er worden natuurlijke middelen ingezet om bodem en gewas gezond te houden.

Geen netten

Verder worden er op het bedrijf geen netten gebruikt om te voorkomen dat vogels en wilde dieren verstrikt raken. Maria: “we vinden het helemaal niet erg dat vogeltjes en andere dieren wat bessen opeten. Alleen de spreeuwen vormen een probleem. Een spreeuw kan dagelijks wel een kwart kilo – drie keer zijn eigen lichaamsgewicht – aan bessen eten.” Om de spreeuwen te verjagen worden allerlei middelen ingezet: van vogelverschrikkers en apparaatjes die het geluid van roofvogels nabootsen tot luid in de handen klappende medewerkers.

Kostbaar en waardevol

Doordat de bessen met de hand geplukt worden en er geen chemische bestrijdingsmiddelen of netten worden gebruikt, is de teelt erg arbeidsintensief. Dat maakt biologische blauwe bessen kostbaar, maar volgens Edo en Maria zijn ze dat meer dan waard. Maria: “Wat jij eet bepaalt ook hoe je landschap eruit ziet. Als je mooie biologische producten uit Nederland eet, dan draag je daarmee bij aan een schoner, mooier land. De bessen moeten natuurlijk ook lekker zijn, maar wanneer je op deze manier teelt gaat dat eigenlijk vanzelf.”


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge