De Opperdoezer Koning
In een straal van 1,5 km rondom de kerk in Opperdoes, een plaatsje in West-Friesland, wordt de Opperdoezer Ronde geteeld door slechts een handvol telers. Een van hen is Hero Stam. Toen hij klein was hielp Hero al mee in het aardappelbedrijf van zijn vader. Hij koos er uiteindelijk voor om kraanmachinist te worden, maar werd in 1990 afgekeurd en besloot toen alsnog in de voetsporen van zijn vader te treden. Sindsdien heeft hij van de Opperdoezer Ronde zijn levenswerk gemaakt.
Exclusief uit Opperdoes
De Opperdoezer Ronde is een uniek product uit het West-Friese Opperdoes. De aardappel dankt zijn bijzondere smaak aan de specifieke grondsoort rond het dorp, een mengsel van zand en zeeklei. In 1996 verwierf het ras een een BOB-status: Beschermde Oorsprong Benaming. Daardoor mag de aardappel uitsluitend binnen een straal van 1,5 kilometer rond de kerk van Opperdoes worden geteeld. Oorspronkelijk waren er 150 telers die het aardappelras verbouwden. Daar zijn er nog maar 7 van over.
Power to the Pieper
Al jaren zet Hero Stam zich onvermoeibaar in voor de kwaliteit en het voortbestaan van de Opperdoezer Ronde. ‘Power to the Pieper’ staat in grote letters geschreven op de voorkant van zijn schuur. “En zo is het. Dit product moeten we op handen dragen. Alles draait tegenwoordig om de kilo’s: massa is kassa. Maar dat zorgt er wel voor dat we de aardappel geleidelijk steeds verder uit het oog verliezen als delicatesse-product.”
Groen gerooid
De Opperdoezer moet op tijd gerooid worden. Hero: “wij rooien hem groen, met het loof er nog op. Alleen zo kan ik de exclusieve smaak van het ras garanderen. In die periode zijn de aardappeltjes nog een beetje zoetig. Als je ze laat uitgroeien worden de suikers omgezet in zetmeel en wordt de aardappel meliger en vlakker van smaak.” De aardappels worden met aarde er nog aan geleverd. “Je moet ze pas wassen als je ze gaat klaarmaken. Anders zijn de smaak en geur al deels weg.”
De smaak van de opperdoezer
Die smaak, daar gaat het allemaal om. Hero: “soms zeggen mensen tegen me; ‘wat zien die aardappels er lekker uit!’ Dan denk ik: je kan helemaal niet zien of het lekker is, dat moet je proeven.” Hij eet zijn piepers dan ook het liefst zo puur mogelijk, gekookt in de schil, met een klontje boter. Zo kan hij optimaal van de smaak genieten: “Zelf heb ik pas in 2006 geleerd om aardappelen met schil te eten. Maar mijn vader zei altijd: je bent nooit te oud om te leren!”
Contact
Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je
graag. Maak direct een afspraak.
Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge