Biologische vollegrond groenten
Peeters-Mertens

In het plaatsje Neer, in Limburg, teelt Wim Peeters samen met zijn vrouw Ellen en zoon Wim, biologische vollegrond groenten.

We zijn op bezoek bij Peeters-Mertens in het plaatsje Neer, in Limburg. Hier telen Wim Peeters met zijn vrouw Ellen en zoon Robin biologische groenten. Op de Limburgse zandgronden verbouwt de familie Peeters-Mertens onder andere prei en courgette. Al jaren haalt Lindenhoff hier de mooiste producten vandaan.

BIOLOGISCHE TEELT

In 2000 schakelde Peeters-Mertens om naar biologische teelt. In 2002 waren de eerste biologische gewassen een feit. In de periode na de omschakeling is het bedrijf uitgebreid van 6 naar 40 hectare groenteteelt. Op dit moment worden er zo’n negen verschillende groentegewassen in een jaar geteeld. ‘We hebben natuurlijk te maken met vruchtwisseling. Ook zijn er, sinds onze zoon meewerkt in het bedrijf, enkele nieuwe soorten bijgekomen, zoals peterseliewortel en venkel. Elke teelt is weer anders en heeft zo zijn eigen specifieke eisen.’

GEZONDE BODEM

Om te zorgen dat de grond voldoende voedingstoffen heeft voor de gewassen, wordt de bodem gevoed met een gras-klavermengsel, compost en vaste mest. De klavers kunnen stikstof uit de lucht binden in de wortels en laten dat daarna vrijkomen voor het gewas erna. Stikstof is belangrijk voor landbouwgewassen, omdat het onder andere de groei van de plant bevordert. De mineralisatie van de meststoffen zorgt voor een levende bodem voor voedingstoffen die worden opgenomen door de wortels van de plant. Door op deze manier te telen hoeven er geen bestrijdingsmiddelen ingezet te worden tegen ziektes. De planten kunnen op een rustige manier groeien, zoals de natuur het bedoeld heeft én dit proef je terug in de smaak.

HET HELE JAAR ROND VERSE PREI

De familie teelt het hele jaar rond prei. Dit betekent dat ze verschillende rassen prei hebben, zodat de prei in alle maanden van het jaar bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Daardoor is er het hele jaar rond verse prei beschikbaar.

BIOLOGISCHE COURGETTE

De courgetteplant kenmerkt zich door zijn prachtige gele bloem. De plant draagt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen en alleen de vrouwelijke bloem heeft een vrucht. Aan een courgetteplant kunnen tot wel 20 courgettes groeien in het seizoen. Belangrijk is dat de vrouwelijke bloemen op tijd bevrucht worden, zodat de kleine vrucht aan de bloem verder kan uitgroeien tot een courgette.


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge