Schapenboer
Martin Oosthoek

Maak kennis met Martin Oosthoek, schapenboer én herder. Zijn Kamper lammeren zijn een kruising van het Kempisch Heideschaap – een authentiek, hard ras met een goede vetbedekking – en het vleesrijke Suffolk-ras.

We zijn op bezoek bij de schapenboerderij van Martin in Rotterdam, waar een deel van onze Kamper lammeren geboren worden. In zijn ruime, lichte stal lopen in de wintermaanden zo'n 800 schapen en evenveel lammeren rond. De rest van het jaar lopen de schapen buiten; dan begrazen ze natuurterreinen en stedelijke gebieden door de hele regio.

Het lam

Naast de Kamper lammeren die geboren en gehouden worden op de boerderij van onze buurman Rene Schrama, werken wij ook met de lammeren van schapenboer en stadsherder Martin Oosthoek uit Rotterdam. De lammeren van Martin zijn een kruising van het Suffolk schaap – goed bevleesd, maar minder doorgefokt dan veel andere vleesrassen – en het robuuste Kempisch Heideschaap. Uit deze combinatie komen mooie, gezonde lammeren voort met een uitstekende vlees-vetverhouding.

In de buitenlucht

Het Kempisch Heideschaap is een hard, zelfredzaam ras: perfect voor natuurbegrazing. Doordat de schrapen het ook goed doen op schraal grasland, kunnen ze tot in de herfst grazen zonder bijgevoerd te worden. Van maart tot en met november grazen de schapen dan ook zelf hun kostje bij elkaar. Alleen in de wintermaanden staan ze binnen, in een ruime serrestal met volop daglicht en frisse lucht. Martin: “Voordat deze stal er was, verbleven de schapen ’s winters tijdelijk in een oude kas.” Dat beviel zó goed, dat de nieuwe stal erop gebaseerd is.

Biodiversiteit door begrazing

Met zijn schapenkuddes verzorgt Martin al jaren natuurlijk groenbeheer voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Daarnaast werkt hij ook samen met verschillende gemeentes binnen de Randstad, waar de dieren worden ingezet om dijken, groenstroken en parken te begrazen. Dat is niet alleen goed voor de schapen, maar ook voor de lokale biodiversiteit. Door deze manier van natuurbeheer krijgen kruiden en bloemen namelijk meer ruimte, wat weer zorgt voor een toename van insecten en vogels.

Natuurlijke voeding

In januari en februari worden de lammeren geboren. Met 8 weken gaan ze, zij aan zij met hun moeder, voor het eerst naar buiten. In de natuurgebieden en stadsparken hebben de dieren alle ruimte en zoeken ze zelf hun voedsel bij elkaar. Het natuurlijke, veelzijdige dieet van grassen, kruiden en andere planten, in combinatie met de bewegingsvrijheid van de lammeren, dragen bij aan de karakteristieke smaak van het lamsvlees.

Dicht bij de natuur

Martin streeft ernaar om de verzorging en voeding van de schapen het hele jaar door zo dicht mogelijk bij de natuur te houden. Dit houdt in dat hij de dieren in de wintermaanden slechts een klein beetje krachtvoer geeft en verder voert met hooi afkomstig van vogeltjesland en natuurgebieden. Daarnaast worden de schapen 2 keer per jaar geschoren; zo kan hij de conditie van het dier extra goed in de gaten houden en gezondheidsproblemen voorkomen – zonder preventieve behandelingen met chemicaliën.

Zorgvuldige selectie

Kamper lamsvlees is geliefd om diens smaakvolle karakter en ideale vlees-vet verhouding. Om de kwaliteit te garanderen is een zorgvuldige selectie heel belangrijk. Dat begint met een levende selectie door schapenhandelaar Jaap Verhoog en zijn zoon Lex. Als 4e en 5e generatie veehandelaren werd de liefde voor het vak hen al op jonge leeftijd meegegeven. Waar zijn vader ook met Blaarkoppen werkte, koos Jaap ervoor om zich te specialiseren in schapen. Met de vakkennis en vaardigheden die door jarenlange ervaring zijn opgedaan, is Verhoog in staat om het juiste slachtmoment te bepalen en de beste lammeren voor Lindenhoff te selecteren.


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge