tuinderij
De Vennenhof

Maak kennis met Peter van de Ven van tuinderij De Vennenhof. Samen met zijn vrouw Dianca teelt hij de lekkerste Hollandse aardbeien.

We zien graag met eigen ogen hoe onze authentieke producten tot stand komen. Daarom gingen we langs bij onze aardbeien teler De Vennenhof in Sint-Michielsgestel, Noord Brabant. Op de tuinderij staan duurzaamheid en smaak voorop. Teler Peter: "Ik heb geen groot bedrijf, ik moet me onderscheiden in kwaliteit."

In de buitenlucht geteeld

De aardbeien worden in de buitenlucht geteeld op stellingen en in de volle grond. Peter: “deels vinden we het jammer dat we niet alles in de volle grond meer telen, maar aangezien de plukkers bij de stellingen staand kunnen oogsten zijn deze voor hen een stuk prettiger. Wel proberen we ook in de stellingen de kennis en elementen van de vollegrondsteelt zo veel mogelijk te gebruiken.”

de grond bepaald de smaak

De kwaliteit van aardbeien wordt bepaald door de grond waarop ze groeien. De mineralenbalans en het bodemleven zijn erg belangrijk voor de geur, smaak en kleur van de aardbeien. Een actief bodemleven is lastiger te bereiken in de stellingteelt, maar niet onmogelijk. Zo voegt Peter gisten en bacteriën toe via een “infuus”. Chemische bestrijdingsmiddelen worden tot het absolute minimum beperkt.

de Sonsation en Lambada

Op de tuinderij telen Peter en Dianca aardbeien van het ras Sonsation en Lambada. Sonsations zijn stevige, glanzende aardbeien met een goede smaak en helderrode kleur. Lambada’s zijn wat zachter van structuur, maar buitengewoon aromatisch en smaakvol. Vrijwel dagelijks worden de rijpe aardbeien geoogst. De plukkers doen dit precies op het juiste moment voor de allerbeste smaak. 

Bestuiving door bijen

De aardbeien krijgen alle tijd om ongestoord in de zon te rijpen. Voor de bestuiving van de aardbeienplanten worden er op De Vennenhof meerdere bijenvolken gehouden. De tuinderij heeft de omgeving op de bijen aangepast. Zo is er om de bijen te ondersteunen gezorgd voor veel goede stuifmeelbronnen in de buurt van de bijenkasten, waaronder een lindeboom.

Eigen aardbeienplanten

Peter kweekt zijn eigen aardbeienplanten door ieder jaar de uitlopers van hun planten te stekken. Deze gaan na een paar maanden de koelcel in, waar ze bewaard worden op -1,5 c. Op die manier wordt de groei van de plantjes vertraagd. In het voorjaar worden de plantjes in de stellingen geplant, waarna het zo’n 8 weken duurt voordat er geplukt kan worden. Door de nieuwe plantjes op verschillende momenten te planten kunnen er het hele seizoen lang perfect rijpe aardbeien worden geplukt.


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge