tuinderij
De Waog

Maak kennis met Biologische Tuinderij De Waog in Neer, de oudste biologische tuinderij van Limburg. Hier worden de mooiste groenten op ecologische wijze geteeld.

We zien graag met eigen ogen hoe onze authentieke producten tot stand komen. Daarom ging onze groenteboer Olaf afgelopen week op bezoek bij Biologische Tuinderij De Waog, het oudste biologische tuinbouwbedrijf in Limburg. Hier wordt al ruim 35 jaar een breed assortiment groenten op ecologische wijze geteeld. Zo levert De Waog bijna jaarrond biologische zoete bataat – een gewas wat in Nederland vrijwel uniek is.

De eerste biologische tuinderij

De Waog is een echt familiebedrijf. Wiel startte de tuinderij 35 jaar geleden met zijn vrouw, en tegenwoordig is ook zoon Joep mede-eigenaar. De Waog was niet alleen de eerste biologische tuinderij in Limburg, maar ook de allereerste tuinder in Nederland die het aandurfde om zoete bataat te gaan telen. Wiel: “ze zeiden altijd dat het niet mogelijk was in een gematigd klimaat, maar ik heb bewezen dat het wel degelijk kon.” Dit is mogelijk doordat er zorgvuldig met de grond wordt omgegaan, onder andere door een ruime vruchtwisseling.

Zoete bataat van de volle grond

Dat Wiel de eerste in Nederland was om zoete bataat te telen, betekende ook dat hij veel zelf heeft moeten bedenken. Wiel: ” De bataat is niet alleen anders van vorm, maar ook kwetsbaarder dan een gewone aardappel. Dat betekent dat er speciale machines gebruikt moeten worden bij het oogsten en schoonmaken.” Daarnaast moeten de bataten na de oogst curing ondergaan, een proces waarbij je de bataten zo’n 5 dagen laat rusten bij 30 graden laat rusten. Hierdoor gaan er enzymen aan het werk die bijdragen aan de smaak en houdbaarheid.

Op ecologische wijze geteeld

Op de Waog wordt op ecologische wijze een breed assortiment aan gewassen verbouwd. Zo groeien er naast zoete bataat ook verschillende soorten sla, bladgroenten zoals chinese kool en granen. Door de grond niet te intensief te betelen en te zorgen voor een ruime vruchtwisseling, blijven zowel de gewassen als de bodem gezond. Voor de vruchtwisseling werkt de tuinderij samen met biologische boeren in de omgeving – waaronder prei teler én mede-Lindenhoff leverancier tuinderij Peeters-Mertens!


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge