Kersen van
Familie Vernooij

Samen met zijn vrouw Martine en zoon Erik teelt Theo Vernooij kersen in Cothen, midden in de Kromme Rijnstreek. Al vier generaties lang wordt er op deze plek fruit geteeld.

We zijn op bezoek bij fruitteler Vernooij, waar iedere zomer onze Hollandse kersen vandaan komen. Familie Vernooij teelt al meer dan 100 jaar kersen in de Kromme Rijnstreek. Op het bedrijf worden ook appels, peren en rode bessen geteeld, maar met maar liefst 50 verschillende kersenrassen verspreid over 17 hectare staat de kersenteelt centraal.

De kersenstreek

De Kromme Rijnstreek is van oorsprong een echte kersenstreek, waar vroeger vele hoogstamboomgaarden te vinden waren. Tussen 1960 en 1980 is het merendeel hiervan helaas verdwenen en bleef er van de 5000 hectare aan zoete kersen slechts 200 over. Maar vanwege haar liefde voor de vrucht en de teelttradities bleef de familie Vernooij de kersenteelt trouw.

Terug op de kaart

Begin jaren 90 nam Theo het familiebedrijf van zijn vader over. Sindsdien heeft hij zich ingezet om de kersenteelt in de Kromme Rijnstreek weer op de kaart te zetten. Met onder andere een eigen winkeltje – de kersenhut – in 2010 , een uniek kersenmuseum op het erf in 2014 en een jaarlijks kersenfestival dat ondertussen al meer dan 20 jaar in de boomgaard wordt gevierd.

Traditioneel in een modern jasje

Vernooij staat bekend als een innovatief kersenbedrijf. Theo: “Vroeger gingen wij naar België of Duitsland om kennis op te doen. Tegenwoordig krijgen wij juist bezoek uit het buitenland van telers die van ons willen leren.” Op het bedrijf wordt gebruik gemaakt van moderne teeltmethoden, zonder eeuwenoude tradities uit het oog te verliezen. Zo wordt er in de boomgaard nog steeds gewerkt met plukladders, maar worden alle geplukte kersen vervolgens wel één voor één geselecteerd op maat, kleur, hardheid en kwaliteit.

De Boomgaard

Het merendeel van de kersenbomen staat onder overkappingen, waarvan in mei ook de zijkanten dicht gaan. Theo: “Bij de vroege rassen gaan in maart ook de zijkanten dicht, om een soort van kas effect te creëren. Daardoor zijn wij met deze rassen 10 dagen eerder dan andere telers.” Binnen de overkappingen vliegen hommels en metselbijen rond om de bomen te bestuiven, maar ook wat vogeltjes. Zo hoort dat, vindt Theo. “Als je land hebt, heb je de natuur erbij.”

Alle soorten en maten

Het kersenseizoen loopt van 10 juni tot begin augustus. In de boomgaard groeien wel 50 verschillende hoog- en laagstammige kersenbomen. Zo’n boom kan wel 12 tot 20 jaar lang kersen geven. Iedere soort heeft zijn eigen smaak, vorm, kleur en oogsttijd. Zo worden aan het begin van het kersenseizoen in juni de kleine frisse Meikers, de zoete donkerbruine Vroege Duitser en de zoete, stevige Merchant. Later in het seizoen volgen onder andere de donkerrode aromatische Kordia kers, de roodbruine Pater van Mansfelt en de glanzende zoete Lapins geoogst.


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge