Met de paplepel ingegoten
Hans komt uit een familie van zeegroente snijders. Zijn opa sneed in de jaren dertig al wilde zeegroenten, en vanaf zijn elfde ging Hans samen met zijn broer zelf de schorren op, op zoek naar lamsoor en zeekraal. Na zijn middelbare school ging Hans biologie studeren, maar kwam ieder weekend naar huis om zeegroente te gaan snijden. De vele decennia aan vakkennis en ervaring maken Elenbaas toonaangevend op het gebied van kwaliteit.
De Zeeuwse schorren
Zeegroenten zijn van nature te vinden op schorren. De groenten zijn afhankelijk van zeewater, maar anders dan zeewieren kunnen ze er niet tegen om continu onder water te staan. Toch worden ze onder invloed van het getij regelmatig overspoeld. Hans: “bij het snijden heb ik vaak gehad dat ik niet doorhad dat het water op kwam. Dan ging ik net te lang door en dreven uiteindelijk de zakken met zeegroenten weg. Een paar keer ben ik zelfs bijna verzopen.”
Wilde zeegroenten
De zomer is het hoogseizoen voor Nederlandse zeegroente. Dan worden er onder andere wilde lamsoor en schorrekruid gesneden. Zilte groenten zijn veel kwetsbaarder dan andere groenten. Dat maakt de oogst van wilde zeegroenten tot een zorgvuldig werk. Ook het schoonmaken, sorteren en controleren wordt veelal met de hand gedaan.
Versheid en kwaliteit
Na het snijden worden de zeegroenten naar Middelburg gebracht. Daar worden ze drie keer gewassen en vervolgens gekoeld. Versheid is prioriteit. Hans: “Een deel wordt diezelfde avond nog gesorteerd en op transport gezet, en een deel de volgende ochtend. In Frankrijk hebben we ook nog 20 snijders. Daar is het precies hetzelfde verhaal.”
Gecultiveerde zeegroente
Naast het snijden van wilde zeegroenten en -wieren cultiveert Hans ook zijn eigen zeekraal en zeebananen. Daarbij experimenteert hij met nieuwe zilte groenten, zoals ijskruid en zeevenkel. Dat doet hij op verzilte grond; deels in de open lucht en deels in de kas. Hans: “Puur op klei telen werkt niet goed. Daarom voegen wij zand en schelpen toe. Dat maakt de grond luchtiger, maar doet ook echt iets met de smaak.”
In de kinderschoenen
De teelt van zeegroente is complex en staat nog voor een groot gedeelte in de kinderschoenen. Hans: “het op het land verbouwen van zeegroenten gebeurt nog niet zoveel en nog niet zo lang, dus het is veel pionieren. We zijn hier al een aantal jaar mee bezig, maar toch zijn er elk jaar weer nieuwe ideeën, ontdekkingen en leermomenten.”
Contact
Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je
graag. Maak direct een afspraak.
Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge