Het Gasconne rund

Gasconne is een Race Rustique; een robuust ras dat
nooit gekruist is voor betere prestaties. Het Gasconne rund vindt haar oorsprong in de Pyreneeën, maar graast tegenwoordig al meer dan dertig jaar in de weilanden van
de Lindenhoff boerderij.

"La reine des Pyrénées", de koningin van de Pyreneeën: Dat is het Gasconne rund. Een oorspronkelijk ras dat sinds 1986 in Baambrugge wordt gefokt. Vandaag de dag grazen onze Gasconnes op meer dan 75 hectare kruidenrijk grasland en in natuurgebied de Gaasperzoom. Het vlees van deze langzaam groeiende Franse bergrunderen staat bekend om zijn volle, rijke smaak en uitzonderlijk fijne draad.

KRUIDENRIJKE WEILANDEN

Onze Gasconne runderen lopen zoveel mogelijk buiten, op onze 75 hectare grasland. Hier groeit een rijkdom aan inheemse grassen, kruiden en andere planten. Dat is goed voor de bodem, insecten en weidevogels — en ook onze Gasconnes worden er enorm blij van op. Kruidenrijk gras is namelijk niet alleen smakelijker, maar zit ook vol vitaminen en mineralen die het dier gezond houden. Naast gras uit de wei krijgen de runderen reststromen van boeren uit de omgeving, zoals bieten, aardappels en bierbostel.

KOEIENTUIN

Wanneer het weer het niet toelaat om in de wei te grazen, lopen de Gasconne runderen in onze speciaal ontwikkelde ‘koeientuin’. In deze ruime serrestal staan de dieren in een dikke laag stro, heerlijk beschut dankzij inpandige bomen. De wanden van de unieke stal zijn grotendeels open en het dak is gemaakt van lichtdoorlatend materiaal, waardoor de dieren niet alleen genoeg bewegingsruimte hebben, maar ook volop frisse lucht en daglicht. Zoals het hoort!

DICHT BIJ DE NATUUR

Naast de Gasconne koeien die in de weilanden grazen, hebben we ook een kudde die in natuurgebied de Gaasperzoom loopt. Hier kunnen de dieren het hele jaar door in alle vrijheid heerlijk rondwandelen, terwijl zij het landschap verzorgen en de natuur in balans houden door middel van natuurlijke begrazing. De dieren worden verzorgd door koeienvrijwilligers, in samenwerking met onze boer.

In de Gaasperzoom houden koeienvrijwilligers in samenwerking met onze boer de koeien. De Gasconne koeien kunnen heerlijk grazen en rondwandelen in het gebied! Lekker voor de koeien en goed voor de begrazing in de Gaasperzoom.

KOEIEN MET HORENS

Veel boeren kiezen ervoor om hun koeien te onthoornen. De reden hiervoor is dat de dieren agressief gedrag kunnen vertonen wanneer ze weinig ruimte hebben, wat betekent dat koeien met horens een gevaar kunnen vormen voor elkaar en de boer. Dat vinden wij zonde, want ze zitten er niet voor niets! Zo dienen de horens onder andere als opslag voor mineralen, helpen ze bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en geven ze het dier zelfvertrouwen. Daarnaast is het afzagen ervan een pijnlijke en soms zelfs traumatiserende ingreep. Onze Gasconnes krijgen alle ruimte en mogen hun horens gewoon houden.

Gasconne varkens in het stro

De smaak van Gasconne rund

Het vlees van het Gasconne rund is van nature mooi gemarmerd, met een fijne structuur. Doordat de dieren weinig stress ervaren en voornamelijk kruidenrijk gras uit de weilanden eten heeft het vlees een volle, diepe smaak. Onze slagers laten het vlees minimaal 21 dagen aan het been rijpen, waarna het op vakkundige wijze wordt uitgesneden en van kop tot staart wordt verwerkt. Het resultaat is een product waar we trots op zijn: lokaal, duurzaam en buitengewoon smaakvol.


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge