Het Gasconne varken is afkomstig uit dezelfde streek als het Gasconne rund en ook bekend onder de naam “Le Noir de Bigorre”. Dit langzaam groeiende weidevarken van het Iberische soort staat bekend om zijn buitengewone spekbedekking. Die prachtige, dikke laag vet maakt het vlees uitdagender om te bereiden, maar geeft een ongekende sappigheid en waanzinnig veel smaak.
ZELDZAAM OERRAS
Het Gasconne varken vindt zijn oorsprong in de bossen van de Pyreneeën en wordt beschouwd als het oudste nog bestaande Franse varkensras. Helaas is het ras grotendeels weggekruist en daarmee zeer zeldzaam geworden. Toen het oerras dreigde uit te sterven is door Franse boeren uit de regio een kleinschalig fokprogramma opgezet. Dankzij hen is het Gasconne ras blijven bestaan en zijn er tegenwoordig weer zo’n 600 zeugen.
EXCLUSIEF BIJ LINDENHOFF
Hoewel het zeldzame Gasconne ras eigenlijk enkel in Frankrijk mag worden gehouden, is er tientallen jaren geleden speciaal voor Lindenhoff een uitzondering gemaakt – en sindsdien lopen de prachtige zwarte Gasconne varkens ook op onze boerderij in Baambrugge rond. Wij zijn daarmee het enige leveranciers-bedrijf in Europa dat dit exclusieve varkensras buiten Frankrijk levend mag houden en ermee mag fokken.
DICHT BIJ DE NATUUR
Op de boerderij doen we er alles aan om de varkens een goed, gezond leven te geven en zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. De dieren leven in ruime hokken waar ze volop frisse lucht, daglicht, een dikke laag stro en een uitloop naar buiten tot hun beschikking hebben. Biggetjes blijven een paar weken langer bij hun moeder. Daarnaast worden hun staartjes niet gecoupeerd en worden jonge beertjes niet gecastreerd.
LANGZAAM GROEIEND
Ook wordt veel aandacht besteed aan het geven van natuurlijke voeding en het vermijden van antibiotica. Gasconnes zijn rustieke varkens die maar weinig nodig hebben, op voldoende ruimte om te scharrelen en wroeten na. De varkens bewegen namelijk graag, wat ze gezond en sterk houdt. Het ras groeit bijna twee keer zo langzaam als moderne varkensrassen. Dat is beter voor het dier, en uiteindelijk ook beter voor de smaak.
De smaak van Gasconne varken
Het vlees van het Gasconne varken is donkerrood van kleur en heeft van nature een mooie marmering en een dikke speklaag. Die prachtige laag vet maakt het vlees uitdagender om te bereiden, maar geeft een ongekende sappigheid en waanzinnig veel smaak. Doordat de varkens veel beweging krijgen, weinig stress ervaren en op een natuurlijk, langzaam tempo opgroeien heeft het vlees een volle, diepe smaak.
Gasconne vlees is dankzij haar rijke karakter perfect geschikt om ambachtelijke gedroogde ham, worst en andere charcuterie mee te maken. Echter is ook het verse vlees fantastisch om te bereiden, waarbij het vet extra smaak afgeeft.
Contact
Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je
graag. Maak direct een afspraak.
Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge