De Ibérico varkens van onze boer zijn geboren en getogen op landgoed “Las Viñas” in het zuiden van de provincie Salamanca. De dieren zijn levensgenieters pur sang en lopen hun hele leven buiten in hun natuurlijk leefgebied, waar ze zich vooral tegoed doen aan eikels en grassen. Die eikels zorgen uiteindelijk voor de unieke, nootachtige smaak van het vlees.
el cerdo Ibérico
Het zwarte ‘cerdo Ibérico’ is een scharrelvarken bij uitstek. Dit prachtige ras is afkomstig uit het zuid-westen van Spanje en stamt af van het Mediterrane wilde zwijn. De uitgestrekte, bosrijke weidegronden waar de dieren vrij rondstruinen staan vol eikenbomen – waarvan sommigen al honderden jaren oud. Het Ibérico varken is gek op de eikels of “bellotas” die aan de bomen groeien.
De montanera periode
In de Montanera periode, die loopt van oktober tot aan het voorjaar, scharrelt één varken dagelijks wel 6 tot 10 kilo eikels bij elkaar. Zo bereiken de dieren met zo’n 14 maanden een gewicht van meer dan 165 kilo. Het natuurlijke dieet en de vrijheid waar de varkens van genieten zorgen voor vlees van topkwaliteit, met een hoog percentage onverzadigde vetzuren en een karakteristieke volle smaak.
In de Montanera periode scharrelt één Ibérico varken dagelijks wel 6 tot 10 kilo eikels bij elkaar.
De smaak van Ibérico varken
Het vlees van het Spaanse Ibérico varken staat bekend om het hoge percentage onverzadigde vetzuren en de onvergelijkbare smaak. Die smaak is het resultaat van veel beweging, weinig stress en een dieet dat in het najaar grotendeels uit eikels bestaat. Het vlees is donkerrood van kleur en heeft van nature een mooie marmering. Naast de wereldberoemde Pata Negra heeft het Iberico varken nog veel meer moois te bieden. Benieuwd? Neem contact op en ontdek de selectie!
Contact
Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je
graag. Maak direct een afspraak.
Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge