Het Kamper Lam

Het Kamper lam van boer Rene Schrama is een kruising tussen het Swifter schaap – een slowfoodras, geliefd om diens smaakvolle karakter en goede vetbedekking – en de vleesrijke Texelaar. Uit deze combinatie komen zuiglammeren voort met een uitstekende vlees-vetverhouding.

Ons Kamper lam is onder andere afkomstig van de boerderij van onze buurman Rene Schrama. Hier leven de dieren voornamelijk buiten in de weilanden en krijgen ze de beste, natuurlijke voeding. En dat is te proeven! Het lam wordt na 3 maanden geslacht, waarna onze slagers het vlees 10 tot 14 dagen laten rijpen. Het resultaat: enorm mals vlees met een delicate, maar uitgesproken smaak.

Jong Hollands Lamsvlees

Het Kamper lam komt oorspronkelijk van het Kampereiland ten westen van Zwolle, en is een kruising tussen de Texelaar (75%) en het Swifter schaap (25%). De Texelaar staat bekend als een ras met veel vlees op het karkas, terwijl de Swifter als slowfoodras vooral gewaardeerd wordt om zijn mooie smaak en de mooie vetbedekking. Uit deze combinatie ontstaan mooie vleeslammeren met een goede vetbedekking. Kamper lamsvlees heeft de typische karakteristieken van jong, Hollands lamsvlees. Het lichtroze vlees is zeer fijn van structuur en vol van smaak.

Mals en smaakvol

Onze Kamper lammeren zijn afkomstig van de idyllische boerderij van onze buurman Rene Schrama en zijn vrouw Susan. De boerderij is bereikbaar met een pontje, en op de dijk staan schapen en lammeren rustig te grazen. De dieren lopen hierzo veel mogelijk buiten, in het verse voorjaarsgras. De lammeren worden over het algemeen met 3 maanden geslacht, met een gemiddeld gewicht van 14-15 kilo. Hierna laten onze slagers het vlees nog 10 tot 14 dagen laten rijpen. Dit alles draagt bij aan de malse textuur en rijke smaak van ons Kamper lamsvlees.

kamper lam boer rene schrama

LIEFDE VOOR SCHAPEN

Al onze Kamper lammeren worden geboren en gehouden op de boerderij van onze buurman, schapenboer René Schrama. “Ik ben een boerenzoon, en heb altijd specifieke interesse gehad in schapen. Ik vind het een heel vriendelijk dier – we begrijpen elkaar gewoon. Mijn vader en broer werkten vooral met koeien, maar het was voor mij al snel duidelijk dat ik ooit schapen zou gaan houden. In eerste instantie waren dat er slechts tien bij mijn huis. Ik werkte toen nog als verpleger. Maar toen de stallen van mijn broer in Amsterdam Zuidoost vrij kwamen ben ik daar met mijn andere broer op grotere schaal schapen gaan houden.”

HET KAMPER LAM

“We pachten nu zo’n 20 hectare van Groengebied Amstelland. Daar staan ongeveer 225 schapen en lammetjes. Zodra het mooi weer is gaan de dieren naar buiten. Daar hebben ze alle ruimte om te grazen en vrij rond te lopen. Ik kruis graag Swifter met Texelaar schapen. De lammeren die hieruit voorkomen worden ook wel Kamper lammetjes genoemd. Dit zijn mooie vleeslammeren met een goede vetbedekking. Het meest bijzondere van mijn vak vind ik het buitenzijn, en de vrijheid. Niemand die je vertelt wat je moet doen. En natuurlijk het contact met de dieren – daar draait het uiteindelijk om!”

schaap in de wei

HET KAMPER LAM VAN MARTIN OOSTHOEK

Naast de Kamper lammeren die geboren en gehouden worden op de boerderij van onze buurman Rene Schrama, werken wij ook met de lammeren van schapenboer en stadsherder Martin Oosthoek uit Rotterdam. De kruisingen waarmee de twee boeren werken zijn nét even anders, maar beiden brengen lammeren voort met de uitstekende vlees-vetverhouding die typerend is voor het Kamper Lam.

Lees meer

Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge