Zachtfruit van
Fruitweelde

Maak kennis met Willemien en haar fruittuin Fruitweelde. Op dit biodynamische bedrijf in het hart van de Betuwe wordt zachtfruit geteeld.

In het Betuwse dorpje Ingen ligt biologisch-dynamisch fruitbedrijf Fruitweelde. Hier teelt Willemien sinds 2 jaar onder andere bramen, rode bessen, verschillende soorten frambozen, en kiwibessen. De vruchtbare kleigrond in de Betuwe zorgt voor de lekkerste en sappigste vruchten. Willemien: "ik vind het hier geweldig. Voordat ik hier kwam wonen wist ik niet dat het hier zó mooi was!"

Fruitweelde

Fruitweelde werd ruim twaalf jaar geleden opgezet door Elze-Lia Visser. Na een decennium lang onder andere bramen, frambozen en kiwibessen in haar biodynamische fruittuin te hebben geteeld, ging Elze-Lia op zoek naar een opvolger. Die vond ze Willemien. Onder begeleiding van een groep ervaren telers, waaronder Elze-Lia zelf en haar oud-werkgever Harald, runt Willemien sinds 2 jaar Fruitweelde.

Biodynamische teelt

Willemien is geboren en getogen in Amersfoort en is vanaf jongs af aan begaan met de aarde. Dankzij haar moeder, adviseur in de biologische fruitteelt, maakte ze al vroeg kennis met biologische landbouw. Na haar eindexamen ging ze aan de slag bij biodynamisch fruitteeltbedrijf De Ring van Harald en Margreeth, waar ze vijf teeltseizoenen meedraaide. Na 7 jaar bij De Ring te hebben geleerd over de biodynamische fruitteelt, kwam ze via Harald bij Fruitweelde terecht.

Een gezonde bodem

Fruitweelde is een biodynamisch bedrijf, waar gewerkt wordt in harmonie met de omgeving en de natuur en waar bodemgezondheid centraal staat. De fruitgewassen worden na een paar jaar afgewisseld met boontjes om de grond goed vruchtbaar te houden. De grasstroken tussen de rijen worden slechts om en om gemaaid, wat bijdraagt aan de biodiversiteit.

Natuur in balans

Willemien: “Een tijdje terug had ik last van een luizenplaag op mijn braamstruiken. Het zag er niet goed uit en ik was bang dat ik iets zou moeten spuiten. Maar een week later zat het hier opeens vol met lieveheersbeestjes. Dat bewijst voor mij dat het hier met de biodiversiteit goed zit en dat een gezond ecosysteem zichzelf uitbalanceert.”

Zorgvuldig handwerk

Het fruit wordt met de hand geoogst, zodat alles precies op het juiste moment geplukt kan worden zonder het te beschadigen. Willemien: “Vooral de frambozen zijn erg kwetsbaar. Het is dus belangrijk dat de plukkers erg zorgvuldig zijn.” Door verschillende rassen te telen en de struiken verspreid over een paar weken te planten kan Willemien het oogstseizoen met enkele weken verlengen. “Daarnaast is het dit jaar vroeg warm, waardoor de bramenstruiken extra takken maken. Die gaan dan ook weer bloeien.”


Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge