Boerderij Lindenhoff

Dirco en Joëlle te Voortwis wonen en werken met hun vier kinderen op de boerderij. Elke dag zorgen zij met veel liefde voor de runderen, varkens en schapen, die op 75 hectare grasland rondlopen in het pittoreske Baambrugge.

Al vier generaties is Boerderij Lindenhoff, gelegen in het pittoreske Baambrugge, in handen van familie Te Voortwis. Ben te Voortwis begon er in 1989 met het produceren en verkopen van ‘vlees met garantie’: kwaliteitsvlees van dieren die op natuurlijke wijze werden grootgebracht. Hiermee keerde hij zich tegen de oprukkende bio-industrie.

De volgende generatie

In 2008 namen zijn jongste zoon Dirco en diens vrouw Joëlle het stokje over. Sindsdien wonen zij met hun vier kinderen op de boerderij en bouwen ze voort op wat Ben heeft neergezet. Boerderij Lindenhoff is ondertussen flink gegroeid: Waar Dirco en Joëlle begonnen met ongeveer 11 hectare cultuurgrond, telt de boerderij tegenwoordig zo’n 90 hectare kruidenrijk grasland.

Bijzondere rassen

Daarnaast beheren ze 65 hectare natuurgebied, waar ze runderen houden die het hele jaar buiten staan. Op de boerderij worden vleeskoeien en varkens gehouden van bijzondere rassen, waaronder het Baambrugs Big — een zelf-ontwikkelde kruising van oorspronkelijke varkensrassen —, het Franse Gasconne rund en kalf en de dubbeldoel koe. Dirco draagt zorg voor de runderen, Joëlle voor de varkens.

Landbouw-inclusieve natuur

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Voor de runderen maakt zo Dirco weinig mogelijk gebruik van voedergewassen. Het streven is om hier in de toekomst helemaal vanaf te stappen en de dieren enkel nog kruidengras en reststromen te voeren. Daarnaast is er veel aandacht voor biodiversiteit en bodemgezondheid. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen op het land. Dirco en Joëlle omschrijven hun bedrijfsvoering echter niet als natuur-inclusieve landbouw; ze zien de natuur namelijk als uitgangspunt en leidraad, niet slechts als iets waar rekening mee moet worden gehouden. Ze hebben het daarom liever over landbouw-inclusieve natuur, waarbij de nadruk net anders ligt: in plaats van de natuur zo min mogelijk te belasten, wordt er getracht de natuur zo veel mogelijk te versterken

"DIT IS DE ENIGE MANIER HOE IK WIL BOEREN.”

Baambrugs Big

Het Baambrugs Big is een zelf-ontwikkelde kruising van oorspronkelijke varkensrassen, in 1992 ontstaan op het erf van de Lindenhoff boerderij. De kruising is sindsdien nog verder verfijnd en loopt vandaag de dag niet alleen op onze eigen boerderij rond, maar daarnaast ook bij een handvol kleinschalige, extensieve en gepassioneerde boeren. De dieren worden met veel zorg grootgebracht in mooie strohokken met een uitloop naar buiten. Zodoende is er genoeg ruimte voor hun natuurlijke gedrag en is het niet nodig om hun staarten en hoektanden te knippen. Om een gezonde groei te ondersteunen wordt er gebruik gemaakt van een uniek voerrecept, speciaal ontwikkeld voor het Baambrugs Big. Voor een varken geldt namelijk als geen ander: wat je erin stopt, krijg je eruit.

lees meer

Gasconne varken

Het Gasconne varken is een van de oudste Franse varkensrassen. Dit langzaam groeiende weidevarken van het Iberische soort is te herkennen aan zijn zwarte haren en grote, naar voren gerichte oren. Het oervarken is tegenwoordig erg zeldzaam en wordt geroemd om zijn donkerrode vlees met buitengewone spekbedekking. De Lindenhoff boerderij is de enige plek in Europa – buiten Frankrijk – waar dit bijzondere ras wordt gefokt.

lees meer

Gasconne rund

Gasconne is een Race Rustique; een ras dat nooit gekruist is voor betere prestaties en daarom een echt slowfood ras is. Het ras is afkomstig uit de Pyreneeën en wordt sinds 1986 in Baambrugge gefokt. Het dieet van de dieren bestaat voornamelijk uit de grassen en kruiden die de wei te bieden heeft, aangevuld met natuurlijke bijvoeding. Vanaf de geboorte lopen kalf en moeder zij aan zij in de weide – of, als het weer dit niet toelaat, in onze unieke ‘koeientuin’: een open stal met een lichtdoorlatend dak, een dikke laag stro en inpandige bomen die de dieren beschutting bieden.

lees meer

Gasconne kalf

Mooi zacht en buitengewoon fijn van smaak: dat is Gasconne kalfsvlees. Het rustieke Gasconne rund is van oorsprong een Frans ras dat nooit is gekruist voor betere prestaties. Op de boerderij in Baambrugge groeien de Gasconne kalveren in alle rust op bij hun moeder: beter voor het dier en voor de smaak.

Lees meer

KOCKENGEN: BARON VAN NAGELLHOEVE

In landelijk gebied tussen Kockengen en Haarzuilen ligt de Baron van Nagellhoeve. Een prachtige boerderij uit 1888 die tegenwoordig in het bezit is van Dirco en Joëlle te Voortwis. Dirco en Joëlle runnen al sinds 2008 samen de Lindenhoff boerderij, maar droomden ervan om daarnaast ook in eigen beheer duurzame zuivel te kunnen ontwikkelen en produceren. In 2014 kochten ze daarom boerderij Baron van Nagellhoeve en startten hier hun natuur-inclusieve melkveehouderij. Het duurde twee jaar voordat de grond was omgeschakeld naar biologisch, kruidenrijk grasland. De positieve effecten hiervan zijn terug te zien in de kwaliteit van de melk, maar ook in de sterke groei van het aantal weidevogels.

Natuur als uitgangspunt

Dirco en Joëlle streven ernaar om zo duurzaam mogelijk te werken. Dat doen zij door de natuur als uitgangspunt te nemen. Zo worden er op het land geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. De koeien leven hoofdzakelijk van gras en worden nauwelijks bijgevoerd. Wanneer de dieren niet in de wei lopen, staan ze in een ruime serrestal met vrijloop en een bodem van stro en vaste mest.

SOCIALE FUNCTIE

Naast de functie van melkveehouderij vervult de Baron van Nagellhoeve ook een belangrijke sociale functie als ‘gemeenschapsboerderij’ (CSA). Er zijn een aantal woningen voor senioren gerealiseerd waar zij zelfstandig wonen en gezamenlijke activiteiten kunnen ondernemen, vanuit de gedachte dat het leven en de reuring op de boerderij positief bijdragen aan hun welzijn

GRONINGSE BLAARKOPPEN

De koeien die op de Baron van Nagellhoeve worden gehouden zijn blaarkoppen, een zeldzaam Hollands runderras dat uit de middeleeuwen stamt. De dieren zijn speciaal geselecteerd op het A2/A2 genenpaar, waardoor zij melk produceren met een specifieke eiwitsamenstelling. Volgens verschillende onderzoeken is deze A2 melk – ook wel ‘oermelk’ genoemd – lichter verteerbaar dan gangbare melk. Kaasmaakster Mathilde gebruikt de blaarkop melk om haar ambachtelijke kaas Fransje mee te maken. Mathilde: “Blaarkoppen geven weliswaar minder melk dan een gangbare koe, maar de melk is zóveel smaakvoller: perfect geschikt om lekkere kaas van te maken.”

Ontdek Mathilde's kaas

Contact

Kom jij langs op onze boerderij om onze producten en unieke manier van werken te ervaren?
We zien je graag. Maak direct een afspraak.

Adres: Rijksstraatweg 9c, 1396 JC Baambrugge